Gülcemal Dolgu Alanı ile ilgili düzenlediği basın toplantısında konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “İnşallah 5 ay sonra Trabzon’da koku olayını tarihe gömüyoruz” dedi. 


Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Gülcemal Dolgu Alanı ile ilgili düzenlediği basın toplantısında yürütülen çalışmalar hakkında detaylı sunum gerçekleştirdi. Moloz’dan Akyazı’ya kadar olan alanda toplam 12 derenin 11’inde sahile deşarj olan kanalizasyon atıklarının yağmursularından ayrıştırıldığını söyleyen Başkan Murat Zorluoğlu, “Bu 12 dere normalde temiz dere. Geçtiğimiz yıllar sonucunda birçok konutun kanalizasyonu maalesef doğrudan dereye bağlanmış ve bu dereler kanalizasyon gibi olmuş. Bu dereler aktığı dolgu alanında da insanları rahatsız edecek bir kokuya neden oldu” dedi. 
 
‘ALTYAPIYA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ’
Göreve geldikleri ilk andan itibaren altyapıya büyük önem verdiklerini ve “Kötü koku Trabzon’un ve Beşirli’nin kaderi değildir” dediklerini belirten Başkan Murat Zorluoğlu, “Bu kapsamda geçtiğimiz aylarda Ortahisar İçme suyu Projesi’ni hayata geçirdik. Çok büyük bir proje. Yaklaşık 565 kilometrelik içme suyu hattını yeniliyoruz. İçme suyu şebekesi ile birlikte TİSKİ ve Büyükşehir üzerinden yağmursuyu ve kanalizasyon ihalelerini yaptık. Yani içme suyu hattı değişimi ile birlikte eksik kalan yağmursuyu ve kanalizasyon ayrıştırma işlemini de gerçekleştiriyoruz. Bu derelerin temizlenmesi noktasında geri kalan kısımları da Ortahisar Kanalizasyon ve Yağmursuyu Ayrıştırma İşi kapsamında gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu. 
 
12 DERE 16 KARAYOLU MENFEZİ
TİSKİ tarafından kent merkezinde 12 dere ve 16 karayolu menfezinde yürütülen kanalizasyon ve yağmursuyu ayrıştırma çalışmaları hakkında haritalar üzerinde bilgiler paylaşan Zorluoğlu, şöyle devam etti: “Hacıbeşir Deresi’nde kanalizasyon suları ile yağmursuları yüzde 100 oranında ayrıştırıldı. Bu derede yapılan çalışma ile kaçak bağlantılar koparıldı, kanalizasyon sistemimize dahil edildi. Güvelioğlu Deresi’nde de atık su ayrıştırma işlemi yüzde 80 oranında tamamlandı. Eyüboğlu Deresi’nde çalışmaların yüzde 50’si tamamlandı, geri kalan yüzde 50 de Ortahisar Kanalizasyon ve Yağmursuyu Ayrıştırma İşi kapsamında yapılacak. 12 dereden hiç çalışmalara başlayamadığımız sadece Holomana Deresi. Nurettin Doğan deresi yüzde 90 oranında ayrıştırma gerçekleştirildi. Karşıyaka Deresi problemli ve uzun bir hattı. Yüzde 30’unu tamamladık. 
 
DERELER ARTIK TEMİZ AKIYOR 
Kisarna Deresi’nin geçtiği Aydınlıkevler Mahallesi 609 Nolu Sokak her yağmur yağdığında caddeleri sular basar, asfaltlar kalkardı, çok felaket bir tablo yaşanırdı. 1 yıldır bu alanda çalışma yürütüyoruz. Tamamlamak üzereyiz. 12 metrelik bir yatay delgi işlemi kaldı. Borulama işlemi bittiğinde 15-20 gün içerisinde burası da bütünüyle kanalizasyon hattımıza bağlanmış olacak. Kisarna Deresi bütünüyle temizlenerek sahille buluşturuluyor. Elgaf Dere’de kaskat adı verilen farklı bir yöntem uygulanıyor. Burada yüzde 95 oranında, Ballıca Deresi’nde yüzde 50 oranına denize ulaşan kanalizasyon engellendi. Diş Hastanesi’nin yanından geçen caddede ve Zağnos Deresi’nde kanalizasyonlar tamamıyla ayrıştırıldı. Tabakhane Deresi’nin doğu taraf hattını bağladık, batı hattını da bağlıyoruz. Bu da tamamlanınca kanalizasyonun denize akışı engellenecek.
 
5 AY İÇERİSİNDE TARİH OLACAK 
Gülcemal Dolgu Alanı Projesi’nde lagün oluşturulması fikri vardı ancak bunun ciddi bir problem olduğunu gördük. Temizlik çalışmalarımız devam ediyor ve devam edecek ancak kötü kokunun yüzde 100 kesilmesi kısa zamanda mümkün gözükmüyor. Derelerin çıkış noktalarının menfezlerle uzatılarak dolgunun diğer tarafından denizle buluşturulması işidir. Başlattığımız çalışma tam da budur. Diğer taraftan da yılların biriktirdiği pis su dışarıya boşaltılıyor. Önümüzdeki 50 gün içerisinde bu iki tane derenin uzatılması işini tamamlıyoruz. Sadece bunlar değil burada bulunan 14 menfez ve dereleri bağlantılarla uzatarak denizle buluşturuyoruz. İnşallah 5 ay sonra Trabzon’da koku olayını tarihe gömüyoruz.”
 
‘BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ GEÇ BİLE KALDI’
Basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Başkan Murat Zorluoğlu, “Trabzon’da 13 derin deniz deşarj tesisimiz var. Bu ideal bir sistem midir? Hayır. İdeal olan ileri biyolojik arıtma tesisidir. Şehir olarak gündemimize bunu koymalıyız. Şehirde uygun birkaç nokta var. Bu şehrin ileri biyolojik arıtma tesisini düşünmesinin ve artık kanalizasyonların derin deniz deşarj sistemleri ile değil biyolojik arıtma tesisi ile arıtılarak Karadeniz’e vermenin zamanın geldi. Geç bile kalındı. Maliyetli ancak olmazsa olmaz bir projedir. Yer konusunda birkaç çalışmamız var. Bir noktaya geldiğimizde kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.   
 
GÜLCEMAL DEV BİR PROJEDİR
“Trabzon sahilinde denize girilebilecek mi?” sorusu üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Gülcemal dev bir proje olmasının yanında Trabzon’un geleceğine ciddi katkı sunacak bir projedir. Bugünden yarına yaptık bitti denilecek bir proje değildir. 2 etap halinde çalışmalarımızı yürüteceğiz. Sahilde 1 kilometrelik alanda bir plaj düşünüyoruz. Bu yapacağımız çalışmalarla kokuyu yok edip bu projeye de katkı sağlayacağız. Dolgu alanında eğlence, yaşam ve değişik aktivite alanları oluşturacağız. Dünyadaki örneklerini inceliyoruz. İnşallah seçime kadar bu alanda çeşitli aktivitelerin yapılacağı alanlar oluşturacağız” diye konuştu.
 
GANİTA İHALESİ ARALIK’TA GERÇEKLEŞİYOR
Yöneltilen bir soruya cevaben Ganita Projesi hakkında bilgiler veren Başkan Murat Zorluoğlu, “Ganita’da çok özel dokunuşlar gerçekleştireceğiz. Faroz’a kadar yürüyüş yolları, bisiklet yolları ve denize dikine rıhtımlar yapacağız. Aralık ayında ihalesini gerçekleştiriyoruz. İnsanların yıllardır kullandığı çok özel bir mekân olan Ganita’yı yine Trabzonluların hizmetine sunuyoruz. Burası yaz-kış insanlarımızın son derece kaliteli, konforlu ve uygun ekonomik koşullarla hizmet alacağı bir mekân haline getiriyoruz. Ganita’dan Beşirli’ye kadar devamında Beşirli ve Akyazı’dan Akçaabat’a kadar bölüm bölüm Karadeniz’in en güzel sahillerinden biri haline getireceğiz. Bizim hedefimiz, çalışmamız bu yöndedir” ifadelerini kullandı.
 
HALKIMIZ GANİTA’YA TEKRAR ALIŞACAK
Zorluoğlu konuşmasını, “Prensip olarak halkın çok yoğun kullandığı yerleri Büyükşehir Belediyesi şirketi üzerinden işletilmesini daha uygun görüyoruz. Hem vatandaşlarla sorunların yaşanmaması hem de ekonomik anlamda kâr amacı güdülmemesi nedeniyle bu düşüncedeyiz. Ganita’daki işletmeleri de belediyeye devralıyoruz. Daha iyi olacağını, vatandaşlarımızın da tekrar Ganita’ya alışması için bunun şart olduğunu düşünüyoruz. Çünkü insanlarımız epey zamandır buraya gitmez oldular” sözleriyle bitirdi.


TARİH: 3.11.2020

FOTOĞRAF GALERİSİ

DİĞER HABERLER

  • ANA İSALE HATTINDA ARIZA GERÇEKLEŞTİ
    Trabzon İçme Suyu Ana İsale hattının Çukurçayır bölgesini besleyen kısmında bugün öğle saatlerinde arıza meydana geldi. TİSKİ Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Arızanın gerçekleşmesinin hemen akabinde vanalar kapatılarak su akışı engellendi. Ancak ana isale hattının büyüklüğü ve su debisinin y&uu
  • TİSKİ GENEL KURULU TAMAMLANDI
    Trabzon Büyükşehir Belediyesi TİSKİ Genel Müdürlüğü 2023 yılı 2. Olağan Genel Kurulu Başkan Vekili Atilla Ataman başkanlığında gerçekleştirilen son oturumla tamamlandı    Trabzon Büyükşehir Belediyesi TİSKİ Genel Müdürlüğü 2023 yılı 2. Olağan Genel Kurulu tamamlandı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclis T
  • TİSKİ GENEL KURULU BAŞLADI
    TİSKİ 2023 yılı 2. Olağan Genel Kurulu Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman başkanlığında gerçekleştirildi   Trabzon Büyükşehir Belediyesi Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) 2023 yılı 2. Olağan Genel Kurulu ilk oturumu, Trabzon Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Atilla Ataman başkanlığında gerçekleştirildi.
  • Beden İşçisi Kura Sonuçları Açıklandı
    Beden işçisi kura sonuçları açıklandı.
  • Personel Alımı Mülakat Sonuçları ve Kura Çekimine Hak Kazananların Listesi Açıklandı
    Personel Alımı Mülakat Sonuçları ve Kura Çekimine Hak Kazananların Listesi Açıklandı.