TİSKİ Genel Müdürümüz Ali Tekataş, SAÜ Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘Arıtma Çamurlarının Toprakta Kullanımı’ isimli sempozyuma katıldı. Organizasyon komitesinde yer alan Tekataş, sonuç bildirgesine de imzasını attı
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, SASKİ, SAÜ, SUBÜ ile Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği işbirliğinde gerçekleştirilen ve SAÜ Kongre Merkezi’nde düzenlenen programa Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin yanı sıra Bakanlıklara bağlı Genel Müdür Yardımcıları, Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, SASKİ Genel Müdürü İlyas Demirci, MASKİ Genel Müdürü Mehmet Yaşar Karataş, TİSKİ Genel Müdürümüz Ali Teketaş, Genel Sekreter Yardımcısı Ziya Cevherli, Ali Oktar, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, il müdürleri, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir ve SASKİ bürokratları, öğrenciler ve basın mensupları katıldı. 
 
ÖNEMLİ BİR ÇALIŞTAY
SASKİ Genel Müdürü Dr. İlyas Demirci, “Çevreye duyarlılığı artırmak ve farkındalık oluşturmak adına atık suların değerlendirilmesi, tarımda, toprakta değerlendirilmesi için bu çalıştayda sizlerle birlikteyiz. Çevre ve Şehircilik ile Tarım Bakanlığımız, SUBÜ, SAÜ, TBB ve TDMMB katkılarıyla gerçekleştirilen sempozyumumuzun hayırlar getirmesini diliyorum. İnşallah hayırlı sonuçlar alacağız. Şehrimiz ve ülkemizin daha iyi bir geleceğe sahip olacağına inanıyorum” dedi.
 
ÇAMUR CİDDİ BİR SORUNDUR
Sempozyumda konuşan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, “Ülkemizin gelişen teknolojiden yararlanarak geleceğe yönelik emin ve sağlam adımlar attığı son derece verimli olarak ifade edebileceğimiz dönemler geçiriyoruz. Tabi teknolojinin faydalarının yanı sıra ortaya çıkardığı sorunlar da oluyor. Bugün, bu sorunlardan birisi olan atıksu çamurlarının, toprakta kullanılması konusu enine boyuna konuşulacak. Ülkemizde atıksu arıtma tesislerinin sayısının artmasına paralel olarak arıtma çamurları da hızla artıyor. Bu çamurların nihai bir şekilde bertaraf edilmesi ise hem yatırım hem de işletme masrafları bakımından ciddi sorunlar teşkil ediyor” dedi.

 TİSKİ ORGANİZASYON KOMİTESİNDE YER ALDI
Sempozyumun sonunda sunum yapan katılımcılar ve bakanlıkların temsilcileri tarafından hazırlanan sonuç bildirgesi okundu. Sempozyumun sonuç bildirgesi ise Kaynarca’da imzalandı. TİSKİ, 30 su idaresi arasında sempozyumun ev sahibi SASKİ Genel Müdürlüğünün dışında MASKİ ile birlikte organizasyon komitesinde yer alan su idaresi olurken, Genel Müdürümüz Ali Tekataş da sonuç bildirgesine imza attı.
 
SEMPOZYUMDAN NOTLAR
Açılış konuşmalarının ardından başlayan sempozyumun ilk oturumu Sakarya Orman Bölge Müdürü Ziya Polat moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda SASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı İbrahim Bal ‘Arıtma Çamurlarının Yönetimi, Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Devrim İzgi atıksu çamurlarının bertarafına yönelik olarak BUSKİ tarafından uygulanan yakma tesisi ve yöntemine ilişkin bilgiler paylaştı. Hazırlıklarını tamamladıkları eylem planını ve atıksu çamuru senaryolarını katılımcılarla paylaşan ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Sanin’in sunumunda atıksu çamurlarının yönetmeliklerin çizdiği sınırlar dahilinde Türkiye genelinde kullanılabileceği bölgelere ilişkin haritalandırma çalışması beğeni topladı. Oturumun son sunumunu gerçekleştiren Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kamil Salihoğlu ise ‘Atıksu Çamurlarının Nihai Bertaraf Alternatifleri Ekonomik, Ekolojik ve Toplumsal Kabul Değerlendirme’ başlığı altında bilgiler paylaştı.
 
2. OTURUM
Arıtma çamurlarının mevzuat sınırlamalarının görüşüldüğü ikinci oturum SUBÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taki Demir başkanlığında gerçekleştirildi. Oturumun ilk sunumunda Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Toprak Kirliliği Kontrol Şube Müdürü Gülhan Saygılı tarafından Arıtma Çamurları Yönetimine ilişkin detaylar paylaşıldı. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Toprak Yönetimi ve Bitki Besleme Araştırmaları Koordinatörü Dr. Kadriye Kalınbacak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından arıtma çamuru uygulaması yapılan tarımsal alanlarda elde edilen sonuçlardan bazılarını örnek göstererek arıtma çamurlarının toprağa etkilerine değindi. Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim Özdemir, SASKİ atıksu arıtma tesislerinde oluşan arıtma çamurlarında gerçekleştirdikleri analizlere yönelik sonuçları ve bu çamurların Sakarya’da çeşitli bölge ve ürünler üzerindeki uygulamalarından bahsetti. Sempozyumun son sunumunda ise Namık Kemal Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Orhan Yüksel, arıtma çamurlarının bitki besin elementi potansiyeli ve gübre değerine ilişkin araştırma sonuçlarını aktararak önerilerde bulundu.


TARİH: 16.12.2019

FOTOĞRAF GALERİSİ

DİĞER HABERLER

  • TİSKİ GENEL KURULU TAMAMLANDI
    Trabzon Büyükşehir Belediyesi TİSKİ Genel Müdürlüğü 2023 yılı 2. Olağan Genel Kurulu Başkan Vekili Atilla Ataman başkanlığında gerçekleştirilen son oturumla tamamlandı    Trabzon Büyükşehir Belediyesi TİSKİ Genel Müdürlüğü 2023 yılı 2. Olağan Genel Kurulu tamamlandı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclis T
  • TİSKİ GENEL KURULU BAŞLADI
    TİSKİ 2023 yılı 2. Olağan Genel Kurulu Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman başkanlığında gerçekleştirildi   Trabzon Büyükşehir Belediyesi Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) 2023 yılı 2. Olağan Genel Kurulu ilk oturumu, Trabzon Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Atilla Ataman başkanlığında gerçekleştirildi.
  • Beden İşçisi Kura Sonuçları Açıklandı
    Beden işçisi kura sonuçları açıklandı.
  • Personel Alımı Mülakat Sonuçları ve Kura Çekimine Hak Kazananların Listesi Açıklandı
    Personel Alımı Mülakat Sonuçları ve Kura Çekimine Hak Kazananların Listesi Açıklandı.
  • TİSKİ MÜLAKAT TARİHLERİNİ AÇIKLADI
    Trabzon Büyükşehir Belediyesi TİSKİ Genel Müdürlüğü 124 personel alımı için gerçekleştireceği mülakat ve uygulama sınav tarihlerini açıkladı. Sınavlar 28 Ağustos Pazartesi günü başlıyor    Trabzon Büyükşehir Belediyesi TİSKİ Genel Müdürlüğüne bağlı TRABSU AŞ. bünyesinde istihdam e