Atasu Barajı, Trabzon ilinin içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacının temini ile aynı zamanda enerji üretilmesi için tasarlanmış bir projedir.

Proje; Maçka ilçesi sınırları içinde Trabzon şehrine 17 km mesafede Galyan deresi üzerindedir. Temelden 118 m yüksekliğinde, ön yüzü beton kaplamalı olarak inşa edilen 4,65 milyon m³ gövde hacimli barajın depolama kapasitesi 35,75 milyon m³ dür.  Trabzon iline yılda 91,25 milyon m3 içme, kullanma ve endüstri suyu; ayrıca 5 mw kurulu gücü ile yılda 27,14 Gwh enerji üretimini sağlayacak olan Atasu Barajı, 27.03.2012 tarihinde tamamlanmıştır.

Barajda 28.12.2010 tarihi itibarı ile su tutulmuş olup; depolanan su, kontrollü bir şekilde 15.04.2011 tarihinden itibaren Trabzon iline ve mevcut arıtma tesisine iletilmeye başlanmıştır. Böylece genel halk sağlığını yakından ilgilendiren bir sorun daha DSİ’nin özverili çalışmaları sonucu ortadan kaldırılmıştır. Projenin devamı niteliğindeki 2. kademe arıtma tesisleri ve isale hattı proje çalışmaları ise büyük bir hızla sürdürülmektedir. Bu tesisler de tamamlandığında Trabzon ilinde içme ve kullanma suyu sorunu tamamen ortadan kalkmış olacaktır. 

FOTOĞRAF GALERİSİ

İlgili Diğer Başlıklar